به گزارش «اخبار خودرو»، واردات کامیونهای کارکرده اروپایی در شرایطی امکانپذیر شده که مونتاژ این خودروها بهواسطه مشکلات واردات قطعات، درگیرودار مجوزی از سوی بانک مرکزی باقی مانده است. بانکمرکزی اجازه واردات قطعات منفصله خودروهای تجاری را بدون انتقال ارز صادر نمیکند، درحالیکه براساس ادعای انجمن خودروسازان، منشأ ارزی که برای 2هزار کامیون مانده در گمرک استفاده شده است، مشخص نیست. حالا براساس این ادعا، انجمن خودروسازان طی نامهای به رئیس بانک مرکزی از این نهاد درخواست کرده است تا با ورود این 2 هزار دستگاه کامیون بهصورت بدون انتقال ارز موافقت نشود و اولویت چنین اقدامی با اقلام دارویی یا لااقل قطعات منفصله تولیدکنندگان داخلی باشد.
آغاز ترخیص 2000 دستگاه کامیون از گمرک
با موافقت و دستور رئیسجمهور به وزیر صمت و رئیسکل بانک مرکزی، قرار شد 2هزار دستگاه کامیون کارکرده اروپایی از گمرک کشور ترخیص شوند. رئیسجمهور در نامهای به وزیر صنعت، معدن و تجارت و بانک مرکزی دستور داد تا این وزارتخانه مجوز ترخیص کامیونهای 3سال ساخت و رسوبی را به گمرک اعلام کند و در راستای آن طرح نوسازی ناوگان حــــملونقل بار کشور ادامه پیدا کند.
به گفته وزیر راه و شهرسازی، طرح واردات کامیونهای زیر سه سال ساخت از محل منابع ارزی متقاضی دارای منشأ خارج از کشور با اولویت خارجکردن کامیونهای فرسوده بالای 40 سال در دستور کار سازمان راهداری و حملونقل جادهای وزارت راه و شهرسازی قرار گرفته بود.
محمد اسلامی در این خصوص اظهار کرد: «بعد از معطلی چهارماهه این خودروها، با پیگیری رئیسجمهور، برای رفع این مشکل و جلوگیری از افزایش بیرویه قیمت کامیون و رضایت کامیونداران، دستور لازم صادر شد تا کامیونها هم مانند کالاهایی که ارز آنها توسط متقاضی تامین شده است، از گمرکات کشور ترخیص شوند.»
درخواست انجمن خودروسازان
بعد از آن که اعلام شد کامیونهای مانده در گمرک، در ردیف کالاهایی قرار میگیرد که ارز آنها توسط متقاضی تامین شده است، انجمن خودروسازان در نامهای به بانک مرکزی خواهان لغو این مجوز و اولویتبندی استفاده از ارز تامینشده توسط متقاضی شد.
در متن این نامه آمده است: «به استحضار میرساند هماکنون 18شرکت کامیونساز در کشور با ظرفیت بالغ بر 156هزار دستگاه تولید سالانه وجود دارد که در بهترین سالها بیش از 22درصد ظرفیت آنها استفاده نشده است.
ضمن اینکه تولیدات انواع کامیون در هشتماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته بالغ بر 60 درصد افزایش داشته است و تاکنون شرکتهای تولیدکننده کامیون مجاز به خرید قطعات منفصله بهصورت بدون انتقال ارز نبودهاند.
اما در همین حال، با خبر شدیم 2هزار دستگاه کامیون سه سال کارکرده مدتها است در گمرک منتظر چراغ سبز حضرتعالی مبنی بر ورود بدون انتقال ارز است. استحضار دارید این کامیونها در خارج بهصورت شرکتی کار میکنند و سالانه حدود 300هزار کیلومتر پیمایش دارند و یک کامیون سه سال کرده در اروپا معادل 9-8 سال کارکرده در ایران است که با این پیمایش نیاز به مصرف قطعات یدکی دارد و وابستگی به ارز را در ابتدای کارکرد در ایران خواهد داشت.
از این رو، خواهشمند است با توجه به موارد مذکور و اینکه میزان حمل بار نسبت به سالهای گذشته نیز تا سالانه 100میلیون تن کمتر شده است و عملا اکثر کامیونها و کشندهها در بنادر روزها منتظر بار میمانند، با ورود این 2هزار دستگاه کامیون بهصورت بدون انتقال ارز موافقت نفرمایید. چرا که این سوال پیش میآید که اولویت بدون انتقال ارز برای اقلام دارویی یا قطعات منفصله تولیدکنندگان داخلی واجبتر است یا این کامیونهای کارکرده؟»
واردات کامیونهای کارکرده بهرغم افزایش 60 درصدی تولید
دبیر انجمن خودروسازان درخصوص اقدام بانک مرکزی برای تسهیل واردات کامیونهای کارکرده به روزنامه «نگاه خودرو» گفت: «در نامهای خطاب به بانک مرکزی اعلام کردیم خودروسازان داخلی 60درصد افزایش تولید داشتهاند و نباید واردات نسبت به تولید داخل در اولویت قرار گیرد.»
احمد نعمتبخش افزود: «انجمن خودروسازان بهطور کلی با واردات خودروهای دست دوم مخالف است و دلیل اصلی آن را در عدمصرفه اقتصادی محــصولات کارکرده میداند.»
وی توضیح داد: «اگر کامیونهای سه سال کارکرده اقتصادی بودند، همان شرکتهای حملونقلی از آنها استفاده میکردند. بنابراین دلیل فروش این خودروها غیراقتصادی بودن آنها است؛ یا این خودروها نیاز به تعمیرات اساسی دارند یا مصرف سوختشان بالاست که شرکتها به فروش آنها روی آوردهاند.»
تولید برای نهادها در اولویت باشد، نه واردات
وی در ادامه با اشاره به مخالفت بانک مرکزی برای واردات قطعات منفصله با ارز متقاضی، اظهار کرد: «با توجه به نامگذاری سال 99 بهعنوان جهش تولید، باید تولید را در اولویت قرار دهیم. این در حالی است که تا امروز موافقتی از سوی بانک مرکزی برای واردات قطعات مورد نیاز خودروسازان بدون ارز متقاضی دارای منشأ خارج از کشور انجام نشده است.»
نعمتبخش بیان کرد: «این شرایط حتی برای اقلام ضروریتر مانند دارو هم اجرا میشود. در چنین شرایطی چطور با واردات یک کامیون کارکرده موافقت میشود. درخواست ما از بانک مرکزی عدمصدور جواز برای انجام چنین اقدامی بوده است.»
انجمن خودروسازان مخالف واردات کارکرده هاست
وی درخصوص موضعگیری انجمن خودروسازان نسبت به واردات خودرو عنوان کرد: «انجمن خودروسازان بارها اعلام کرده است که مخالفتی با واردات خودرو ندارد، اما موافقتی هم با واردات مدلهای کارکرده ندارد.»
دبیر انجمن خودروسازان تصریح کرد: «سازمانهایی که به دنبال واردات هستند، بهتر است محصولات نو و جدید را وارد کشور کنند. واردات محصولات بهروز و نو از نظر انجمن خودروسازان بلامانع است.»
وابستگی به ارز با واردات کارکرده ها
وی با اشاره به تفاوت کارکرد خودروهای ایران و اروپا اذعان داشت: «سه سال کارکرد برای محصولات اروپایی قابل قیاس با کارکرد مشابه در ایران نیست.» نعمتبخش تصریح کرد: «در کشور ما اکثر رانندگان خودروهای سنگین باری خودمالک هستند و تنها روز 7 یا 8 ساعت فعالیت میکنند.
این در حالی است که خودروهای مشابه در اروپا در اختیار شرکتهای حملونقلی هستند و در سه شیف کاری، مورد استفاده قرار میگیرند. یعنی کامیون سهسال کارکرده اروپایی معادل محصول 9 یا 10ساله در ایران است. این خودروها با این کارکرد نیاز بسیاری به قطعات یدکی دارند و هزینه بالایی را به متقاضیان تحمیل میکنند.»
وی در پایان تاکید کرد: «استفاده از این خودروها، وابستگی کشور به ارز را افزایش خواهد داد.»