به گزارش «اخبار خودرو»،نوسازی ناوگان تجاری که بعد از توقف تولید محصولات داخلی به واردات مدلهای وارداتی اروپایی با عمر سه سال کارکرد، امید بسته بود، حالا با افزایش نرخ این خودروها با مشکلاتی روبهرو شده است. آنطور که از اظهارات دبیر کانون انجمنهای صنفی کامیونداران کشور برداشت میشود، قیمت این خودروها درمقایسهبا مدلهای مشابه در کشورهای همسایه، بسیار بالاتر و تفاوت آن در مقایسه با مدلهای صفر کیلومتر داخلی به حداقل رسیده است. بهگفته احمد کریمی، همین نرخ بالا برای این خودروها و عدمشفافیت در تعیین قیمت آنها، موضوعی است که بر نرخ حملونقل کالا و هزینههای نگهداری و تعمیرات خودرو هم تاثیرگذار است و میتواند این بخش را هم با سیر صعودی همراه کند.
1.تفاوت قیمت کارکردههای اروپایی
دبیر کانون انجمنهای صنفی کامیونداران کشور درخصوص شرایط نوسازی ناوگان فرسوده کشور اعلام کرد: «زمانی که صحبت از شرایط اجرای یک طرح میشود، باید تمام جوانب آن را در نظر گرفت. متاسفانه در کشور ما زمانی که یک طرح ارائه میشود، تنها چیزی که مدنظر قرار نمیگیرد همان طرح است.» احمد کریمی در ادامه افزود: «لازمه نوسازی ناوگان تجاری هم در اولویت قرار گرفتن طرح نوسازی است، نه آنکه منافع خودروساز و واردکننده در اولویت قرار گیرد.» وی با اشاره به تفاوت چشمگیر خودروهای کارکرده اروپایی در کشورهای همسایه بیان کرد: «در کشورهای همسایه مانند عراق، ترکیه یا افغانستان کامیونهای کارکرده اروپایی بیش از یکمیلیارد تومان قیمتگذاری نمیشوند.» کریمی دلیل اصلی تفاوت قیمت این خودروها در ایران با سایر کشورهای همسایه را تسهیل واردات در این کشورها دانست و تصریح کرد: «واردات مدلهای کارکرده در این کشورها براساس روال مشخصی انجام میشود. حتی کشـــــورهای همسایه شرایط واردات خودروهای کارکرده را از نظر سن ناوگان، نسبتبه ما محدودتر اجرا میکنـــــند، اما به همان سه سال کارکرد هم راضی هستیم.»
2.شفافیت در قیمتگذاری
وی درخصوص راهکار عملی اجرای نوسازی ناوگان تجاری از طریق واردات بیان کرد: «زمانی نوسازی از طریق واردات بهدرستی انجام خواهد شد که قیمتگذاری این خودروها اصلاح شود.» دبیر کانون انجمنهای صنفی کامیونداران کشور در ادامه اظهار کرد: «برای قیمتگذاری درست، باید قیمت پایه این خودروها در کشورهای مبدا مشخص شود و با احتساب هزینههای مربوط به گمرک و اورهال کردن این خودروها، قیمت مشخصی در بازار داخلی داشته باشند.» وی ادامه داد: «در این صورت خودروهای کارکرده اروپایی که با قیمت 1.2میلیارد تومان به کشور آورده شده، نهایتا به قیمت 1.4 تا 1.5میلیارد تومان به فروش میرسند.» کریمی عنوان کرد: «همچنین قرار بود برخی هزینهها مانند هزینه گمرک به ازای تحویل خودرو فرسوده تا 25درصد کاهش یابد. اگر این شرایط بهدرستی انجام شود، نوسازی اتفاق میافتد.»
3.تاثیر قیمت خودروهای وارداتی بر نرخ کرایه حمل بار
کریمی بیان کرد: «در صورت عرضه خودروها با قیمتهای معقول، متقاضیان نیز انتظار بهرهوری از خودرو با قیمت 1.5میلیارد تومانی دارند، اما زمانی که کامیونها 5میلیارد تومان قیمتگذاری میشوند، مشتری هم تقاضای سودی براساس 5میلیارد تومان خواهد داشت.» وی با اشاره به قیمتهای نجومی برخی محصولات اظهار کرد: «در پایان اسفندماه 97 مدل FH500 با قیمت 470میلیون تومان عرضه میشد که این قیمت برای همان زمان هم بالا بود. این در حالی است که این مدل درحالحاضر کشور در بازار داخلی با قیمتی بیشاز 5میلیارد تومان معامله میشود.» کریمی در ادامه با اشاره تاثیرگذاری قیمت این خودروها بر نرخ حمل بار گفت: «مالکان ناوگان حملونقل باری که برای خرید خودرو 5میلیارد تومان هزینه کردهاند، حاضر به تعیین هزینه حمل براساس سرمایهگذاری 1.5میلیارد تومانی نخواهند بود.» وی توضیح داد: «در هزینههای موثر بر قیمت حمل کالا براساس تن بر کیلومتر، بحث سرمایهگذاری هم مطرح است. زمانی که قیمت نهایی یک کامیون یا کشنده بالا باشد، بهطور قطع خدمات و قطعات آن هم گران خواهد بود.» وی در پایان خاطرنشان کرد: «با کاهش قیمت نهایی محصول، قطعات هم با قیمت مناسبتر قابل تهیه خواهند بود و هزینههای جانبی مالکان این خودروها کاهش پیدا میکند. یعنی افزایش قیمت هم بر هزینههای حمل تاثیرگذار است و هم بر هزینههای نگهداری و تعمیرات خودرو.»