به گزارش «اخبار خودرو»،بحث تولید پلتفرم مشترک در حوزه خودروهای کار و تجاری موضوعی است که بسیاری بر آن تاکید دارند و معتقدند با توجه به پایین بودن میزان تیراژ این خودروها در کشور، وجود گیربکس و موتور مشترک در خودروها میتواند بخش قابل توجهی از هزینههای خودروسازان به واردات این بخشها را پوشش دهد. در این بخش، دو شرکت قدیمی صنعت خودروهای دیزلی همواره سعی کردهاند نیاز صنعت کشور به این گیربکس و موتور را تامین کنند. به نظر میرسد اگر بودجه کافی در اختیار این دو یعنی ایدم و چرخشگر قرار گیرد، میتوان به آینده این صنعت و تولید محصولات بر پایه موتور و گیربکس بومی امیدوار بود.
پلتفرم داخلی با موتور 457 و گیربکس 16 سرعته بومی بر اساس اطلاعاتی که یک منبع آگاه در اختیار روزنامه «نگاه خودرو» گذاشته است، درحالحاضر شرکت چرخشگر پلتفرم دیزلی را دنبال میکند. در این پلتفرم از موتور 457 استفاده شده که یکی از موتورهای روز بنز و تولید آن در داخل کشور آغاز شده است. بخشی از قطعات آن وارد شده و بخشی از قطعات اصلی آن نیز توسط چرخشگر تولید میشود. قرار است درباره گیربکس این موتور نیز در چرخشگر روی آن کار شده و این گیربکس بومیسازی شود. این موتور نیازمند یک گیربکس 16سرعته است تا هم روی کشنده نصب شود و هم روی مدلهای کامیون بتوان از آن استفاده کرد. تولید این گیربکس به سرمایهای حدود 1.7 میلیارد یورویی نیاز دارد. با بومیسازی این گیربکس، مشکل بخش بزرگی از تولیدکنندگان خودروهای کار و تجاری حل خواهد شد؛ موضوعی که میتواند به صنعت خودرو کشور کمک بسیار بزرگی کند.
تولید گیربکس خودروهای سنگین به شرط تامین سرمایه درصورتیکه سرمایه تولید این گیربکس فراهم شود، طی 2 سال میتوان این گیربکس را بومیسازی کرد. در صورت تامین سرمایه بهمنظور تولید این گیربکس 16سرعته شاهد دستاورد بزرگی برای صنعت خودرو خـــــواهیم بود. در بحث تولید محور نیز میتوان از ظرفیت برخی شرکتهای داخلی استفاده کرد. بر این اساس اگر قرار به تولید پلت فرم مشترک برای تولید یک کشنده باشد، محور این کشنده میتواند از طریق «ومکو» داخلیسازی شود و تقریبا با توجه به قوای محرکه و شاسی نصبشده روی این قوا، میتوان انتظار داشت این پلتفرم نیاز خودروهای کامیون ما را تامین کند.
شرکتهای بخش خصوصی خواهان گیربکس 16 سرعته در صورتی که این پروژه به نتیجه برسد، در اختیار شرکتهای دیگر هم قرار خواهد گرفت. آنطور که گفته میشود، درحالحاضر چند شرکت از جمله «سیباموتور» و «زرین خودرو» درخواست این گیربکسها را دادهاند. این پلتفرم امکان نصب روی هر اتاقی دارد و تنها نیاز به برخی تغییرات ماژولی و محصولی است. موتور این پلتفرم، نمونه داخلیسازیشده موتور بنز و گیربکس آن هم نمونه داخلیسازیشده جعبهدنده ZF خواهد بود. دانش فنی این کار وجود دارد و تنها باید سرمایه مورد نیاز آن تامین شود.
کاهش ارزبری تا 4هزار یورو طبق شنیدهها هیچ مشکلی در خصوص ظرفیت تولید و تامین تقاضای بازار ندارد و توانایی تولید سالانه 2هزار دستگاه وجود دارد، به شرط آنکه سرمایهگذاری لازم انجام شود، تقاضای آن وجود داشته باشد و گردش مالی ایجاد شود. این پلتفرم برای انواع محصولات سنگین ازجمله کشنده و کامیون قابل نصب است. منبع آگاه مذکور درخصوص آنکه این پلتفرم تا چه اندازه هزینه شرکتهای مختلف را کاهش خواهد داد، تصریح میکند: «مهمتر از هزینه، وابستگی است؛ با استفاده از این پلتفرم وابستگی تولیدکنندگان داخلی به شرکتهای خارجی بهشدت کاهش مییابد و هـــــزینه تولیدکنندگان نیز کم میشود. چراکه برای خـــــــرید یک گیربکس حدود 4هزار یورو هزینه نیاز است، درحــالیکه با داخلیسازی آن ارزبری این قطعه به شـــــــدت کاهش مییابد و شاید ارزبری آن به یکچهارم نیز بــــــرسد.»
گیربکس اتومات برای اتوبوسها در مرحله تحقیق در زمینه اتوبوس هم میتوان اقدام مشابهی انجام داد. اما باید به فکر گیربکس اتوماتیــــــک برای این خودروها بود. اتوبوسهای شهری باید از گیــــربکس اتومات بهره ببرند. در این خصوص هم برنامهریزیهایی انجام شده که به گفته این منبع آگاه فعلا در مرحله تحقیق و توسعه قرار دارد. ظاهرا با همان موتور 457 میتوان اتوبوس هم تولید کرد و تنها تفاوت آن بر سر گیربکس اتوماتیک است. گیربکس این خودروها در ردیف مدلهای اکولایف و اکومات قرار میگیرد.